1914-1918 Birinci Dünya Savaşı’nda dokuz cephede savaşmak zorunda kalan Anadolu Evlatları bu defa da Sevr Antlaşmasını yırtmak, İstiklali sağlamak amacıyla, 1919-1922 yıllarında, Başkomutan Mustafa Kemal PAŞA’ nın çevresinde köylüsüyle, kentlisiyle, kadınıyla, erkeğiyle, doğulusuyla, batılısıyla, kuzeylisiyle, güneylisiyle amansız bir ölüm-kalım savaşına girerler, işte bu Kurtuluş Savaşında, Cephede ve Cephe Gerisinde 137.000 Şehit verilir. Bu Şehitlerimiz adına, Kütahya İli Dumlupınar İlçesi sınırları içerisindeki Cafer Gazi Tepesi ve eteklerine Kültür Bakanlığı tarafından Dumlupınar Şehitliği yapılarak 1992 yılında ziyarete açılmıştır.
Şehitlik girişinden itibaren; *Büfe *Şadırvan *Namazgah *ATATÜRK, İsmet İNÖNÜ ve Fevzi ÇAKMAK PAŞA üçlü Anıtı *Milis Anıtı *500 Kişilik Şehit Mezarları ve Kitabeleri *Baba-Oğlu Anıtı *Tepede bulunan Mehmetçik Anıtı’ndan meydana gelmiştir.
· ŞEHİT BABA-OĞUL ANITI:
Bu destan 1912 yılında daha oğlu Mehmet 8 yaşında iken Balkan Savaşı’na katılmak için köyünden ayrılan, daha sonra sırasıyla Galiçya, Hicaz, Yemen, Kafkasya’da 11 yıl cepheden cepheye koşarak çarpışan Çetmilli Kara Ali Çavuş’un muhteşem destanıdır.
Anadolu’da milli mücadele başlayınca Çetmilli Kara Ali Çavuş, doğu cephesinden Kurtuluş Savaşı’na koşmuş, Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nde cephede oğlu 19 yaşındaki Alay Sancaktarı Mehmet Onbaşı ile karşılaşmıştır. Mehmet Onbaşı, Kara Ali Çavuş’un 11 yıl önce Köyü’nde bırakıp gittiği oğludur. Bu büyük kahraman asker Kara Ali Çavuş, 31 Ağustos 1922 günü 11 yıl sonra kavuşabildiği oğlunun kollarında şehit olmuştur.
Kara Ali Çavuş’un Oğlu Kahraman Mehmet Onbaşı ise; 9 Eylül’de İzmir’e giren birliğin başında şehit olmuştur. Bu anıt, bu kahraman baba – oğulun anısına yaptırılmıştır.
YZB. ŞEKİP EFENDİ ŞEHİTLİĞİ:
ÜÇTEPELER ŞEHİTLİĞİ:
DUMLUPINAR-ATATÜRK EVİ:
DUMLUPINAR MÜZESİ İÇTEN GÖRÜNÜM:
· ZAFER YOLU:
Önemli bir kısmı Başkomutan Tarihi Milli Parkı sınırları içinde geçen ve zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz’un ilk karargâhı Kocatepe’de kurulmuştur. Şuhut İlçesi Çakırözü Köyü’nden Kocatepe’ye 1922 Ağustos’unun 25’ini 26’sına bağlayan gece hareket eden komuta grubu Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Mareşal Fevzi Paşa ve İsmet Paşa’nın izlediği yol, Bakanlığı’mızca ZAFER YOLU olarak yeniden projelendirilmiştir.
25 Ağustos günü Şuhut İlçemizde düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanan Zafer Haftası, aynı günün gecesinde saat 23.00’de Ulu Önder ATATÜRK’ün Kocatepe Cephesine ordularımızı naklettiği Şuhut – Çakırözü Köyü’nden geçen ve Gazi Paşa Çeşmesi’nin de bulunduğu “ Zafer Yolu” ndan halkımızla yürüyerek Kocatepe’ye ulaşılmaktadır. Şuhut Kocatepe arasındaki Zafer Yolu 18 km’dir.
Zafer “Zafer Benimdir” diyebilenindir.
Başarı “Başaracağım” diye Başlayanın ve
“Başardım” diyebilenindir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Milli parkın en önemli kaynak değeri olan harp tarihi arazinin jeolojik yapısı ve bitki örtüsüyle de desteklenmektedir Kocatepe ve Dumlupınar bölümlerinde yer alan ormanlık alanlar içerisinde bütün yıl su bulunan vadi boyları, göletleri ,pek çok endemik türü kapsayan bitki örtüsü ve yaban hayatı zenginlikleri milli parkın diğer kaynak değerlerini oluşturmaktadır.
Tınaztepe Göleti : Meşe ormanın içinde yer alan gölet ziyaretçilere dinlenme imkanı sağladığı gibi su kuşlarına da yaşam alanı oluşturmaktadır.
· KONAKLAMA:
Milli Park Afyonkarahisar ve Kütahya illerine oldukça yakın olup ,kent merkezlerinde konaklama tesisleri mevcuttur.
Zafertepe - Çalköy Göleti : Dumlupınar bölümünde yer alan gölet alanın ortasında canlılara (özellikle kuş türlerine) taze su sağlayan göleti ve kıyı boyunca uzanan tatlısu çayırları ile sazlık alanlardan oluşan bir sulak alan niteliğindedir.
Dumlupınar Göleti : 1315 m yükseklikte olup, Aropojenik nitelikli tatlısu göletidir. Çevresinde dar bir şerit halinde sucul bitki örtüsü barındıran çayırlar ile taşlık kıyı şeridinden oluşmaktadır.
· ULAŞIM:
Başkomutan Tarihi Milli Parkı; İç Batı Anadolu’da, Afyonkarahisar ve Kütahya İlleri sınırları içerisinde yer almaktadır. Ankara – İzmir Karayolu, Ankara – Antalya Karayolu ile ulaşılabilmektedir.
- T.C. Cumhurbaşkanlığı
- T.C. Başbakanlığı
- T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı
- T.C. Afyonkarahisar Valiliği
- T.C. Denizli Valiliği
- T.C. Eskişehir Valiliği
- T.C. Kütahya Valiliği
- T.C. Uşak Valiliği
- Afyonkarahisar Belediyesi
- Doğa Turizmi Master Planlarımız
- Yangın Eylem Planlarımız
- Belge ve Formlar
- Kamu Hizmet Standartları Tabloları (V. Bölge Müdürlüğü)
- Kamu Hizmet Standartları Tabloları (Başkomutan Tarihi Milli Parkı)
- Bimer